srpski romana english

krave

Taurus Izvestaj - Imlekova Dobra Proizvodjacka Praksa - Imlek DPP - U skladu sa principima Global GAP/a

 

 

Program: Imlekova Dobra Proizvodjacka Praksa

 

Izvestaj o obilasku farmi koje isporucuju mleko AD Imlek/u,

i koje su ukljucene u program Imlekove Dobre Proizvodjacke

Prakse, a koji je u formiran u skladu sa Global GAP/om

 

Na osnovu prethodnog rada u oblasti Imlekove Dobre Proizvodjacke Prakse, u koordinaciji Imlekova Sirovinska Sluzba, Uze Specijalizovane Farme za Proizvodnju Mleka i Taurus Agro Konsalting, tokom 2009. god. i 2010. god., pri cemu su pocetkom 2010. godine, odstampani materijali u vidu vodica i radnih sveski, koje svakodnevno i azurno vode proizvodjaci na svojim farmama.

 

Osnovni motiv sprovodjenja Imlekove Dobre Proizvodjacke Prakse, jeste eliminisanje improvizacije u radu na farmama krava i podizanje nivoa edukacije kod farmera koji saradjuju sa AD Imlekom.

 

Materijal je podeljen na oko 300 farmi koje dnevno proizvode preko 200 litara mleka.

 

Tokom, septembra i oktobra meseca 2011. godine, u veoma kvalitetnoj saradnji i koordinaciji sa Draganom Zivanovicem, kao koordinatorom za sprovodjenje Global GAP/a i predstavnicima sirovinskih sluzbi na terenu: Nebojsom Mihajlovicem, Aleksandrom Andricem, Igorom Stefanovicem, Milanom Vuleticem, Zoranom Stankovicem, Milosem Selakovicem, Vladimirom Jovicicem, Aleksandrom Andricem, Natasom Djordjevic, Cucak Milanom, Djordjem Kovincicem, Biljanom Radovanovic i Banovic Sasom, obisli smo 16 farmi, koje sprovode Imlekovu Dobru Proizvodjacku Praksu.

 

Farme koje smo obisli u periodu od 20.09.2011. godine do 10.10.2011. godine su sledece: 1/ Farma Sarulja - Kraljevo, 2/ Farma Sisic – Kraljevo, 3/ Farma Agro Vrsac – Vrsac, 4/ Farma Mihajlov – Vrsac, 5/ Farma Barovic – Smederevo, 6/ Farma Nikolic – Vlasko Polje, 7/ Farma Cosic – Valjevo, 8/ Farma Obucinski – Valjevo, 9/ Farma Neksanovic – Zajecar, 10/ Farma Radulovic – Zajecar, 11/ Farma Cobanin – Beograd, 12/ Farma Martinov – Beograd, 13/ Farma DP Maglic – Novi Sad, 14/ Farma Arizanovic – Novi Sad, 15/ Farma Milutinovic – Sid, 16/ Farma Nenadovic – Sid.

 

Farme su u velikoj meri prihvatile preporuke i uputstva u skladu sa vodicem i vecina farmi veoma azurno vodi radne liste iz radne sveske.

 

Farmeri su dugogodisnji saradnici AD Imlek/a i imaju veoma veliko iskustvo u proizvodnji mleka, odnosno u mlecnom govedarstvu.

 

Osim dobrih strana u okviru mendzmenta na farmama, koje su bile predmet „skeniranja“ - snimka stanja, uocen je i niz mogucnosti za poboljsanjima.

 

U okviru mogucnosti poboljsanja, u direktnoj komunikaciji sa farmerima, date su smernice, kako u usmenoj, tako i u pismenoj formi, odnosno u elektronskoj formi, prenosenjem na racunare farmera, koji su bili ukljuceni u obilaske.

 

Vecini farmera, koji su bili zainteresovani, u elektronskoj formi je prebacen program za ishranu krava, koji omogucava kontrolu kako hemijskog sastava kompletnog obroka, tako i pracenje ishrane krava u finansijskom smislu.

 

Veoma bitan segment, u okviru snimka stanja na farmama, jeste otvorena komunikacija izmedju farmera, sirovinske sluzbe AD Imlek/a i externe komisije od strane Taurus Agro Konsalting/a, a koju su predstavljali Zoran Janjatovic, Nenad Savic i Radivoj Cosic.

 

Interesovanje kod svih farmera postoji za daljom edukacijom i nadgradnjom postojeceg sistema rada na farmama, odnosno podizanjem kvaliteta i kolicina mleka na visi nivo, kao i genetskog potencijala mlecnih krava, sto bi za sobom povuklo i kvalitetnije poslovanje u finansijskom smislu.

 

Na terenu je takodje primecena zelja farmera koji nisu bili u prvom krugu za snimak stanja, da se i preostale farme koje vode dokumentaciju, obidju i provere po pitanju kvaliteta rada na njihovim farmama.

 

Zakljucak:

 

Na osnovu inicijalne ideje pokrenute od strane AD Imlek/a, o ukljucenju farmera u sistem koji je u skladu sa Global GAP/om, u ovom slucaju Program „ Imlekove Dobre Proizvodjacke Prakse “ , a koji je AD Imlek, sproveo u saradnji sa Taurus Agro Konsalting/om, u velikoj meri je sistem rada i preventive na neusaglasenosti po pitanju kvaliteta, priblizen sistemu rada i zahtevima za kvalitet, velikih prehrambenih, odnosno mlekarskih industrija Evropske Unije.

 

Na osnovu dosadasnjeg rada i uvida u stanje na farmama, ocigledna je potreba za nastavkom projekta, jer smatramo da je sada napravljen samo prvi korak u smislu daljih poboljsanja i otvaranja novih mogucnosti za edukaciju i kvalitetni rad na farmama mlecnih krava.

 

Veliko interesovanje od strane farmera, nam prethodno, samo dodatno potvrdjuje !

 

Sa Postovanjem !

 

Taurus Agro Konsalting

Trg Svetog Teodora Vrsackog br. 15.

26300 Vrsac

www.taurus-ak.com

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Video reportaža

Vi ste ovde: Home Vesti Taurus Izvestaj - Imlekova Dobra Proizvodjacka Praksa - Imlek DPP - U skladu sa principima Global GAP/a