srpski romana english

krave

TAURUS - DISTRIBUTIVNI CENTAR ZA SEME ZA V.O.

OTVOREN DISTRIBUTIVNI CENTAR ZA SEME ZA V.O.

- TAURUS AGRO KONSALTING - u VRSCU

 

Na osnovu novog Zakona o Veterinarstvu u Srbiji, omoguceno je da se registruju Distributivni Centri za Seme za V.O.

Prvi privatni Distributivni Centar u Srbiji je registrovala firma „TAURUS – Agro Konsalting“ iz Vrsca, tokom Jula meseca 2011. godine.

Centar je registrovan na Taurus Agro Konsalting, na lokaciji Veterinarske Stanice Vrsac u Vrscu, i primljen je za rad od strane Komisije, Uprave za Veterinu, Ministarstva Poljoprivrede Srbije.


U okviru, Distributivnog Centra za Seme za V.O., registrovano je i Privatno Carinsko Skladiste, koje ce u velikoj meri olaksati rad za sve ucesnike u poslu, odnosno omogucice laksu i brzu komunikaciju izmedju firmi CRI - USA, Bayern Genetik - Nemacka, CRSH - Hrvatska i Taurus Agro Konsalting – Srbija.

Taurus Agro Konsalting se uvozom kvalitetnog semena Holsteina u saradnji sa CRI – Cooperative Resources International – USA, bavi od 2008. godine.

Od ove godine, Taurus Agro Konsalting ima i ugovor sa CRSH Krizevci – Hrvatska i sa Bayern Genetik – Grub – Nemacka, koji su suvalsnici Centra Krizevci u Hrvatskoj.

CRSH i Bajern Genetik, otvaraju nove mogucnosti za farmere u regionu Srbije, jer ove dve renomirane firme imaju izuzetno kvaliteno Simentalsko Seme.

Kao potvrda kvalitetu, jeste i BIK WINNOR, koji se trenutno nalazi u Krizevcima u Hrvatskoj i koji je prema GZW ( Nemacka ) i ZAR ( Austrija ) Najbolje Ocenjeni Zivi Simentalski Bik na Svetu.

Najbitnije od svega jeste da ce se nasim farmerima, maksimalno pribliziti, kvalitetna genetika, odnosno da ce farmeri sami moci da odlucuju sta zele na svojim farmama, u smislu genetike, odnosno koje osobine zele da poboljsaju.

Naravno, za ovo je neophodno da farmeri prodju kvalitetnu edukaciju i da zaista mogu sami da uticu na dalji progres svoga stada.

Osim dostupnosti konvencionalog semena ( koje je korisceno do sada i od kojeg se dobija 50 % muskih i 50 % zenskih teladi ), u narednom periodu bice dostupno i vise kvalitetnih bikova sa svetskih rang lista, sa izuzetno visokim TPI Ocenama, a koji ce biti dostupni i u formi seksiranog ili polno odredjenog semena.

Seksirano seme su i u prethodne tri godine, farmeri, u Vrsackom regionu imali priliku da koriste i da se uvere u prednosti ove metodologije osemenjavanja, pri kojoj od ukupno uspesnih osemenjavanja, farmer dobija 75 % ili 95 % zenskih teladi, zavisno od odabranog semena sa 75 % ili 95 % zenskih hromozoma.

Takodje, veliki pomak u genetici, jeste mogucnost nabavke Genomix semena, koje se odredjuje na osnovu genetskih markera, pri cemu se, vec sa nekoliko dana, zivota muske teladi, na osnovu analize DNK, procenjuje mogucnost prenosenja osobina na potomstvo sa 67 % pouzdanosti, pri cemu pouzdanost raste sa brojem cerki koje se ispituju u narednom periodu.

Imajuci u vidu da je na nasim prostorima dugo farmerima nametano seme bikova koji su jeftini, odnosno koji su u testu, ili imaju jako malu pouzdanost, pri uvozu u narednom periodu, od strane Taurus Agro Konsalting/a a u saradnji sa CRI – USA, Bajern Genetik – Nemacka i CRSH – Hrvatska, velika paznja ce se posvetiti, bikovima sa velikim brojem cerki i maksimalno pouzdanim podacima sa visokim procentom pouzdanosti i ponovljivosti.

Kljucne osobine koje zelimo da poboljsamo kod krava na nasem terenu su: visoka fertilnost bikova, laka teljenja, dugovecnost krava, poboljsanje proizvodnih osobina, poboljsanje karakteristika vimena, poboljsanje stavova nogu, ...

U svemu napred navedenom, od velike koriste ce biti i MAP Softverski Program, koji omogucava, na osnovu porekla i proizvodnih osobina grla, veoma precizan odabir bikova, kojima ih treba osemenjavati, za najkvalitetniji genetski napredak, van ukrstanja u srodstvu, sto je u nasim uslovima bio veoma cest slucaj, jer se u ovom smislu veoma malo vodilo racuna o poreklu zivotinja.

Sve napred navedeno, veoma je ostvarivo, ukoliko se ima u vidu da su farmeri zeljni edukacije u oblasti genetike i reprodukcije, a da podrsku kompletnom programu genetskog napretka pruza i Osnovna Selekcijska Sluzba – Taurus Agro Konsalting/a i Veterinarska Sluzba – Veterinarske Stanice Vrsac.

Osim mogucnosti uvoza semena za sopstvene potrebe „ Taurus Agro Konsalting/a “, Distributivni Centar je otvoren i za mogucnosti usluznog karantiniranja i uvoza za druge farme, mlekare i firme, koje imaju potrebe za uvozom kvalitetnog semena iz inostranstva.

 

U Vrscu 10.11.2011. godine

Taurus Agro Konsalting

 

 

 

Video reportaža

Vi ste ovde: Home Vesti TAURUS - DISTRIBUTIVNI CENTAR ZA SEME ZA V.O.