srpski romana english

krave

TOP 10 Saveta za Otkrivanje ESTRUS / a HORIZONS CRI

 

TOP 10 saveta za otkrivanje ESTRUSA

Jedan od najvaznijih uslova za uspesno vestacko osemenjavanje, je efikasno opazanje estrusa. Ukljucite ovih 10 saveta u Vas dan i obezbedite maksimalne rezultate.

10. Zajednicko skupljanje. Krave u estrusu su sklone sakupljanju. Zivotinje ostaju u ovim grupama od vremena pred estrusa i stojeceg efekta, i napustaju grupu kada izadju iz estrusa. Primecivanje grupisanja krava, ne samo da ce Vam pomoci da prepoznate krave u estrusu, vec i ostale udruzene sa njima.

9. Vruca mesta. Ove grupe takodje pokazuju sklonost ka izvesnim mestima, vrucim mestima. Ova mesta mogu biti odredjena u delu dostupnim za kretanje i gazenje. Meka i suva mesta su privlacnija za namestanje i zaskanje.

Pronalazenje ovih vrelih mesta trebalo bi da pomogne u primecivanju vise estrusnih aktivnosti. Nakon pronalazenja vrucih mesta setite se da postoje izvesne okolnosti koje mogu prouzrokovati netacnu identifikaciju estrusa. Zivotinje koje su premestene, ogranicene malim prostorom ili nahranjene, mogu lazno naskakati na druge.

8. Pravovremene prilike. Kanadska studija (King i Hurnik, 1975.) je identifikovala da ucestalost naskakanja pocinje da se povecava oko 20h i ostaje visoka do kasno u noc i ranih jutarnjih casova. Najnizi nivo naskakanja je izmedju 10 ujutru i 19h. Kako mozete da maksimizirate mogucnost zapazanja estrusa u ovim kasnim vecernjim i ranim jutarnjim casovima i da ih uvrstite u svakodnevni raspored? Neka vam traganje za estrusom bude prvi i poslednji zadatak svakog dana.

7. Mudro koristiti lekove. Kao dodatak za vidljiv trag estrusa, ukljucite lekove za otkrivanje estrusa u reproduktivni program. Kontaktirajte lokalnog CRI distributera sa pitanjima u vezi koriscenja ovakvih preparata.

6. Zapisite. Vazno je da belezite informacije o estrusu. Ako temeljno radite na otkrivanju estrusa, imacete previse podataka kojih cete morati da se setite, zato koristite notes, tablu ili PDA. Belezite sve vidljive estruse, trakom oznacite zivotinje koje su ukljucene u naskakanje i u druge aktivnosti u vezi estrusa, i belezite ostale korisne informacije o upravljanju stadom. Kada je informacija zapisana, setite se da je prenesete u Vasu trajnu arhivu.

5. Sigurna identifikacija je neophodna. Sigurna identifikacija zivotinja u estrusu ce Vam osigurati da ispravne zivotinje budu osemenjene u tacno vreme. Da bi ostvarili ovo, koristite vrlo vidljiv identifikacioni sistem (usne markice, ogrlice sa markicama, itd). Bez dobrog identifikacionog sistema, veoma je lako pogresno identifikovati zivotinju.

4. Ucestanost. Uspesno opazanje estrusa zahteva da proverite estrus najmanje dva puta dnevno. Buduci da duzina estrusa cesto moze biti kraca od 12 sati, apsolutno je neophodno da proverite najmanje dva puta na dan kako ne bi propustili ove krace estruse.

3.Dobro iskorisceno vreme.

Ne mozete dovoljno uraditi na otkrivanju estrusa dok radite druge poslove. Previse je vazno! Uzeti dovoljno, iskljucivog vremena da se osmotre sve zivotinje. Period od 20 do 30 minuta je preporuceno da dozvoli dovoljno vremena da osigura zivotinjama u estrusu da budu zaskocene.

2.Znati i prepoznati znake. Nema svrhe posmatrati krave u estrusu ukoliko ne znate sta treba da gledate. Tokom predestrusnog I pravog estrusnog perioda postoje mnogi sekundarni znaci. Vulva krave ili spoljnih delova reproduktivnih organa postaje crvena i natecena kako se tok krvi kroz reproduktivne organe povecava. Ponasanje krave pocinje da se menja: postaje uznemirena i uzbudjena. Lizanje I trljanje brade o zadnji deo tela drugih zivotinja, I pokusava da zaskoci druge krave.

Znacajna promena se desava kada krava udje u pravi estrus. Jedino tokom pravog estrusa krava ce zaista stajati kada bude zaskocena od strane drugih zivotinja. Ovo je najznacajniji znak estrusa!

1.Drzati se plana. Uspostaviti standardne procedure i drzati se istih. Uraditi nacrt citavog plana, pismeno. Odluciti ko ce detektovati estrus, koliko cesto, kada ce to raditi i koliko dugo. Koristiti sigurne metode za belezenje estrusa i koristiti te informacije za upravljanje vestackim osemenjavanjem.

 

Izvor: HORIZONS, Cooperative Resources International, USA, April 2008.

 

Video reportaža

Vi ste ovde: Home Vesti TOP 10 Saveta za Otkrivanje ESTRUS / a HORIZONS CRI