srpski romana english

krave

Interregionalni Projekat Malekarstva u Saradnji sa ECRR Zrenjanin

PROJEKAT SRPSKO-RUMUNSKE SARADNjE U SLUŽBI RAZVOJA MLEKARSTVA PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26 maj 2011 14:05

FARMERSTVO KAO ŠANSA ZA BANAT

U sam projekat neposredno je uključeno 45 farmera, uz još oko dve stotine onih koji će moći da pohađaju obuku

U okviru IPA programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, decembra 2010. godine zrenjaninski Edukativni centar za ruralni razvoj počeo je ostvarivanje projekta „Unapređenje praktičnih znanja u poljopri­vredi – razvoj seoskih pod­ručja u Banatu”. Partneri ECRR-u na ovom projektu su Centar za ruralni razvoj iz Novog Kneževca  i  Srpsko-rumunski centar za privredni razvoj iz Temišvara.

O projektu vrednom 108 hiljada evra, koji se najvećim delom finansira sredstvima Evropske unije, u sredu su na konferenciji za štampu govorili menadžer projekta Radivoj Ćosić, članovi projektnog tima Tamara Momirski, Sonja Mavrenski i Gabrijela Urzesku, kao i farmer Jugoslav Tomić iz Stajićeva na čijoj će se farmi raditi izvesne demonstracije za uzgajivače krava.
- Projekat se pre svega odnosi na mlekarski sektor, koji iz godine iz godinu opterećuje sve manji broj grla na terenu. Planiran je rad na demo-poljima za uzgajanje lucerke, a održaće se i nekoliko seminara u Zrenjaninu i Vršcu. Osnovna ideja projekta jeste da nakon teorijske i praktične obuke, farmeri Rumunije i Srbije uvide značaj i korist najnovijih naučnih dostignuća iz oblasti stočarstva i primene ih prilikom vođenja svojih farmi i  domaćinstava – rekao je Ćosić. - Naime, kada uzmemo u obzir  sve prednosti i prirodne potencijale Banata, nameće se da je najcelishodnije razvijati poljoprivredu. Tako bi se unapredila proizvodnja i uvećali prihodi, što bi omogućilo i povećanje broja zaposlenih u ovoj oblasti, a to bi onda otvorilo perspektive za mlade iz Banata da nađu svoje mesto u okviru poljoprivredne proizvodnje, da obezbede sebi solidne prihode i ostanu na sopstvenim gazdinstvima.
U sam projekat neposredno je uključeno 45 farmera, uz još oko dve stotine onih koji će moći da pohađaju obuku. Učesnici projekta, koji se okončava decembra ove godine, naglašavaju da će iskustva iz realizacije ovog posla poslužiti kao osnov za buduće konkurse i projekte koje finansira Evropska unija.
A. B.

Video reportaža

Vi ste ovde: Home Vesti Interregionalni Projekat Malekarstva u Saradnji sa ECRR Zrenjanin